"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move." -Douglas Adams

perjantai 24. joulukuuta 2010

Jumalainen vai jumalaton joulu

Näin jouluvapailla on jälleen paljon hyvää aikaa rauhoittua ja rentoutua. Internet on varsin hyvä keksintö toteuttaa molempia, sillä kuin Esko Valtaojan maalailemat energiaolennot onnellisina leijailevat ja maleksivat tähtien välisessä kaasussa, voi itsekin kääntää nojatuolin selkänojan lötköasentoon ja antautua vapaasti internetin aaltoihin. Sattuipa kuitenkin tällä kertaa niin, että rauhaani ilmestyi häiritsemään vähän siellä sun täällä esiinnouseva eräänlainen joulunajan keskustelu.

Törmäsin nimittäin, ilmeisesti myös reaalimaailmassa vallitsevaan, keskusteluun joulujuhlista sekä uskontojen, ja ennenkaikkea sen suomen suurimman, tiiviistä kytköksestä tähän vuodenaikaan, ja ennenkaikkea: Pitäisikö joulujuhlan olla uskonnollista? Vastaus on liian helppo ja ilmeinen mikäli puhutaan ihmisten yksityisistä juhlista, joten niistä emme puhu, enkä tarkoita sellaisia nyt ollenkaan, vaan nyt on kyseessä julkisten virastojen, kuten esimerkiksi ala- ja yläkoulujen joulujuhlat.

Omalta osaltani vastaus on lyhyt ja ytimekäs ei, ja vielä suurempi Ei mikäli kyse on julkisista koululaitoksista. Elämme 2000-luvun alkua, ja ihmiset maallistuvat hyvää vauhtia. Tiede ja logiikka ovat valaisseet uskonnoissa piilevää hämäryyttä, eikä ihmisten enää tarvitse selittää auringon nousemisia ja laskemisia jumalan tai jumalien hyväntahtoisuudella. Myöskin uskontojen jumalat, kukin vuorollaan, ovat ajan virratessa luikkineet kuka minnekin, koskapa moisista ei ole nähty merkkiäkään pariin tuhanteen vuoteen. Toisinsanoen: usko jumalaan ei ole enää kaiken a ja o.

Uskonto on varsin vaarallinen ase, sillä se pyrkii vaikuttamaan voimakkaasti ihmisen persoonaan, ja kuten Kari Enqvist on osoittanut, uskonnot toimivat tismalleen kuten virukset, jotka pyrkivät haalimaan itselleen mahdollisimman monia tartunnan saaneita (=kannattajia) sekä vielä alistamaan kantajansa. Uskonto äärimmilleen vietynä on surullista katsottavaa, kuten voidaan todeta esimerkiksi silloin kun luemme Tukholmassa itsensä räjäyttäneestä islamistista, tai muistelemme (linkki http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansan_Temppeli) Kansan Temppeli-lahkoa ja sen mukanaan viemiä yhdeksääsataa ihmistä. Lievimmilläänkin uskonto pyrkii tukahduttamaan kyvyn ajatella itsenäisesti, mikä sekin kuulostaa uskonnottoman korvaan omituiselta.

Uskonnon toteutus on kuitenkin sairainta silloin, kun sen kohteena ovat ajatteluun kykenemättömät tai vielä herkässä iässä olevat nuoret, joiden elämä voi olla riittävän sekaisin ilman uskontojakin. Eli käytännössä uskontojen pitäisi olla K18-merkittyjä, enkä "ymmärrä" miksei näin jo ole.

Jokatapauksessa: Viettämällä kristillistä joulujuhlaa koululaitos tai virasto tekee aktiivisen toimenpiteen kristinuskon suuntaan, ja näinollen tunnustautuu kristinuskoon. En ole vielä perusteluja nähnyt sille miksi perinteinen suomalainen luterilaisuus on yhtään sen oikeampi uskonto kuin vaikkapa hindu tai islam. Mutta näin kuitenkin on, tämän päivän mittapuulla perusteitta. En myöskään aiemmin uskosta kertomieni seikkojen valossa näe mitään järkeä pakkosyöttää mitään uskontoa kenellekään täysi-ikäistä nuoremmalle.

Joulu ei alkujaan ole ollut kristillinen juhla, vaan joulua on perinteisemmin juhlittu talvipäivänseisauksen vuoksi (siis jo kauan ennenkuin esimerkiksi joku keksi olevansa jeesus), sillä valoisa aikahan pidentyy päivä päivältä tästä aina juhannukseen asti. Näin ollen kristillisen joulujuhlan puolustaminen perinteellä on hivenen huono argumentti, sillä perinteet oikeasti vaatisivat aivan muuta. Siksi toisekseen, kuten aiemmin kerroin, kristillisellä joulujuhlalla tunnustetaan kristinuskoa, mikä on tasa-arvokäsityksen vastaista. Oikeudenmukaisuuden nimissä kristilliset elementit olisi siis poistettava joulusta. Tässä vaiheessa kannattaa huomata, että tämä ei tarkoita samaa kuin jumalien olemassaolon mahdollisuuden kieltäminen, joten näinollen kristilliset elementit poistamalla tunnustettaisiin nimenomaan neutraaliutta uskontokysymyksessä, mikä olisi kaikille tasapuolisin vaihtoehto.

Haluan kuitenkin korostaa vielä lopuksi, että minulla ei ole mitään sitä vastaan, mikäli jokin kirkon tai muun uskon omilla varoilla rahoitettu koulu tai laitos pitää omat kristilliset/muun uskonnon tunnustavat joulujuhlansa. Niissä voi ja saa minun puolestani hoilata ave mariaa vaikka läpi koko joulun, ja heillä on siihen oikeus. Mutta nimenomaan yhteisin varoin rahoitettujen laitosten ei tulisi näin tehdä.

Rauhaisaa joulua jokatapauksessa itse kullekin toivottaen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti