"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move." -Douglas Adams

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Alkuviikon uutisia

Koska kyseessä on ihka ensimmäinen blogikirjoitukseni, suonette anteeksi pienen inside-huumorin heti alkuun:
#include <iostream.h>
Void main()
{
cout <<"Hello world!"<<endl;
}

Siirtykäämme sitten itse aiheisiin. Iltalehti uutisoi maanantaina seuraavaa:

Ydinvoimalassa räjähti New Yorkissa (http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010110812658368_ul.shtml)

Indian Pointin ydinvoimalan reaktori sulkeutui automaattisesti muuntajan räjähdettyä, kertoo Fox News. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa eikä radioaktiivista materiaalia vuotanut.
Räjähdys tapahtui puoli seitsemältä illalla paikallista aikaa. Se aiheutti hälytyksen, joka on kolmanneksi vakavin neliportaisella asteikolla. Reaktori pidetään suljettuna, kunnes asiantuntijat saavat selvitettyä räjähdyksen syyn.

Eli ydinvoimalassa räjähti. Vai pitäisikö kuitenkin sanoa "räjähti", sillä räjähdys useimmiten luokitellaan nopeaksi kemialliseksi reaktioksi, jossa vapautuu suuri määrä lämpö- ja liike-energiaa. Olen itse erittäin skeptinen että minkäänmoinen muuntaja tähän kykenisi, sillä tapahtumassa ei taatusti vapaudu suuria määriä liike-energiaa ja useimmiten ei lämpöenergiaakaan. Tämän lisäksi muuntajat sijaitsevat yleensä jossain aivan muualla kuin reaktorikammiossa, joten potentiaalia aiheuttaa laajempaa tuhoa tämänkertaisella "räjähdyksellä" ei ollut. Eli ei voittoa ydinvoiman vastustajille tällä kertaa.

Mutta mutta, uutisesta käy kuin käykin jotain järkevääkin esille, eli automaattiset turvajärjestelmät todellakin toimivat. Tämä nyt ei sinänsä asiaan perehtyneelle ole mikään uutinen, mutta joillekin se voi olla (esimerkiksi niille samoille henkilöille, jotka kuvittelevat ydinvoiman syntyvän veden jauhaessa kiviä toisiaan vasten).

Uutinen kuitenkin jatkuu seuraavalla tavalla:


Voimalan omistavan Entergy-yhtiön toisessa voimalassa tapahtui onnettomuus vain puoli tuntia Indian Pointin räjähdyksen jälkeen. Vermont Yankee -ydinvoimalassa huomattiin, että radioaktiivista vettä vuoti vaurioituneesta putkesta.

 No jopas nyt on Entergy-yhtiöllä ollut huono päivä. Uutisessa jätetään tosin mainitsematta sellainen oikean tiedon kannalta oleellinen asia, että missähän piirissä tämä vuoto on mahtanut tapahtua. Primääripiirin vuodot ovat hieman ikäviä, mutta todennäköisesti tässä ei nyt ollut kyse siitä, vaan jostain ulommasta piiristä. Onni onnettomuudessakin.

Well, kuten londonissa sanotaan, uutinen olikin aika floppi ja siitä tuskin juuri kohua irtoaa. Jätettäköön tämä aihe ja siirrytään seuraavaan, joka (iltalehtien myynnin kannalta) kätevästi seurailee aiempaa eduskunnan palkankorotuksen aiheuttamaa kohua, eli

Kansanedustajille torkkupeitot - 127€ kappale! (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010110912662631_uu.shtml)

Jopas nyt on jotakin! Taas laitetaan verorahoja haisemaan niin että tuntuu! Kai. Vai?

Mikä ihme edes on torkkupeitto? Käsite oli minulle outo, joten pikainen googletus joka ei kuitenkaan vielä vastausta anna. Mutta vihjeitä se sensijaan antaa, eli kyseessä lie jonkinsortin päiväpeitto ja samalla eräänlainen sisustuselementti. Ok, nyt kun tietää mistä on kyse, voi asiaa hetken pohtiakin.

Eli eduskunta hankki torkkupeittoja kansanedustajille sekä avustajille vajaalla kolmellakymmenellä kiloeurolla. Ensinnäkin vaikka summa voi tuntua normaalin kansalaisen mielestä suurehkolta, ei se sitä valtion budjetissa ole, vaan se on lähes häviävän pieni summa. Toiseksi, kun muistetaan, että kappalehinta on vain/"vain" (en tiedä mitä ne sitten yleensä maksavat) 127 euroa, ei se enää tunnukaan aivan niin pahalta. Kolmanneksi, en ainakaan minä tiedä ovatko nämä kyseiset rievut jokaisen kansanedustajan/avustajan henkilökohtaisia vai kuuluvatko ne eduskunnalle. Mikäli ne ovat eduskunnan eivätkä henkilökohtaisia, on kyseessä pidemmän ajan kertainvestointi, jolloin summa tulee luonnollisesti jakaa useamman vuoden ajalle, jolloin halvemmat viltit voisivatkin yllättäin tulla kalliimmaksi.

Kyseisten vilttien tarpeellisuuteen en lähde ottamaan voimakkaammin kantaa, vaan sen saavat määrittää muut. Tyydyn kuitenkin itsekseni hymähtämään.

Tätä tekstiä kirjoittaessa Kokoomuksen kansanedustaja Heikki A.Ollila on kommentoinut jo iltalehdessä torkkupeittoja, ja kertoo "niiden tulleen pyytämättä ja yllättäen". Tämä on hyvä tieto, sillä kannattaa muistaa että eivät kansanedustajat itse läheskään aina etujaan määrittele.

Iltalehden uutisissa seuraava vähänkään (ei paljoa, vähän vain) kommentoimisen arvoinen uutinen liittyy jälleen eduskuntaan, ja tarkemmin vielä kansanedustajien hulppeisiiin etuihin. Linkki uutiseen:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010111012668309_uu.shtml

Uutinen alkaa näin:
Muut työtä tekevät saattavat vain haaveilla niistä eduista, jotka lankeavat kansanedustajille luonnostaan.
Ei tarvitse kuin piipahtaa Eduskuntaravintolassa. Eilisen lounaslistan suosikki oli jauhelihasta tehty metsästäjänpihvi. Sellaisen sai omakseen viidellä eurolla. Kenen työmaaruokalassa on vastaavat hinnat?

"Muut työtä tekevät", joka siis ilmeisesti viittaa duunareihin, saavat haaveilla kyllä aivan yhtälailla kenen tahansa korkeamman tason johtajan oloihin. Sillä erotuksella, että kansanedustajaksi kenellä tahansa on periaatteellinen mahdollisuus päästä. Ja tuollaisen lounaan saa muuten melko monestakin paikasta tarvitsematta maksaa itseään kipeäksi. Tässä lienee suurin tekijä paikkakunta.

Uutinen jatkuu: Herkkuja on eduskuntatalo muutenkin täynnä. Kansanedustajilla on käytössään kuntosali, sauna ja uima-allas. Jopa saunapyyhkeet ja uimahousut kustannetaan verovaroin.

No, tiedän useammankin paikan joiden työsuhde-etuihin kuuluu saunatilat ja joihinkin jopa uima-altaat. Useat työnantajat tyytyvät silti mahdollistamaan vain puoli-ilmaisia kuntosali- ja uimahallivuoroja. Toki tässä on se pieni ero, että eduskunnassa maksetaan tämä lysti valtion kassasta, eli siis verorahoista. Tärkeä tieto olisi, että paljonko se sitten maksaa. Epäilen että osuus on kokolailla pieni valtion muuhun budjettiin nähden.

Mutta osaa Iltalehti uutisoida iloisistakin asioista: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010111012674570_uu.shtml

Eli lumimyräkkä siirtyy kohti pohjoista! Tämä on hyvä, todella hyvä. Lunta kun on hivenen heikonlaisesti tänäalkutalvena saatu tänne Oulun leveyksille. Näin iloiseen uutiseen on hyvä päättää myös tämä kirjoitus.

2 kommenttia: